Akupunktura i živac Vagus

Akupunktura i živac Vagus

Akupunktura i živac Vagus Donedavno je vladalo uvjerenje da je samo mozak taj koji sintetizira[…]

Akupunktura i živac Vagus

Donedavno je vladalo uvjerenje da je samo mozak taj koji sintetizira neurotransmitere, dopamin i serotonin, ali danas znamo da pedeset posto dopamina i devedeset posto serotonina nastaje u crijevima….

Vagus, lutalica, deseti moždani živac, sve je to naziv za najduži, ali i najzagonetniji živac našeg tijela. Na izlazu iz mozga dijeli se na dvije grane, a one se dijele na bezbroj grančica koje ulaze u svaki organ našeg tijela. Putem njega, naš mozak dobiva informacije o aktivnostima naših stanica.

Živac Vagus povezuje naša „dva mozga“ – on je put povezivanja mozga, kako sama riječ kaže i naših crijeva – takozvanog drugog mozga. Titulu „drugog mozga“ crijeva su zaslužila zahvaljujući činjenici da crijeva imaju svoj, crijevni živčani sustav s otprilike tisuću milijuna živaca i otprilike petsto milijuna neurona, a veći dio tog sustav čini Vagus. 

Donedavno je vladalo uvjerenje da je samo mozak taj koji sintetizira neurotransmitere, dopamin i serotonin, ali danas znamo da pedeset posto dopamina i devedeset posto serotonina nastaje u crijevima.

Za dobro funkcioniranje crijeva i njihovu funkciju važna je ispravna prehrana i izbjegavanje unosa toksina (alkohol, cigarete, pesticidi, previše raznih i nepotrebnih suplemenata te antibiotici) – na taj način čuvamo crijevni biom (milijune dobrih bakterija).

Iako crijevni biom čini naš imunosni sustav snažnim i štiti crijeva, to nije dovoljno već je potrebno kontinuirano održavati tonus živca Vagusa u dobrom stanju ili „kondiciji“ jer on je važan dio parasimpatičkog živčanog sustava, a za očuvanje kojeg je pametno rukovoditi se jednostavnim pravilom  „rest and digest“, odnosno „odmaraj i probavljaj“.

Živac Vagus utječe na naše disanje, gutanje, kucanje srca, probavljanje hrane i stanični metabolizam, a sve te funkcije vitalne su za naše fizičko i mentalno zdravlje. Znači, ako živac Vagus funkcionira dobro i navedene funkcije su dobro pa posljedično i mi.

Viši tonus Vagusa omogućuje brži odmor i oporavak u zahtjevnoj i stresnoj svakodnevici. Stoga, izvodite vježbe disanja, Qigong, prakticirajte jogu, boravite u prirodi, šetajte…

Također, akupunkturom podižemo tonus Vagusa i pružamo sebi i svom tijelu mogućost očuvanja  željene ravnoteže važne za naše zdravlje, sreću i zadovoljstvo.

Sve to je pretpostavka za zdravi imunološki sustav, smanjenje upalnih procesa, ublažavanje bolnih i depresivnih stanja te izlaženje iz stanja prolongiranog povišenja hormona stresa i bivanja u stanju „borbe-bijega“.

Imajte na umu da je SMIJEH vrlo jak stimulans živca Vagusa!

Comments are closed