Facijalna paraliza (pareza) – Bellova paraliza (pareza)

Facijalna paraliza (pareza)

Facijalna paraliza (pareza) – Bellova paraliza (pareza)

Facijalna paraliza (pareza) – Bellova paraliza (pareza) U zapadnoj medicini uzrok Bellove pareze je nepoznat,[…]

Facijalna paraliza (pareza) – Bellova paraliza (pareza)

U zapadnoj medicini uzrok Bellove pareze je nepoznat, dok tradicionalna kineska medicina smatra uzrokom Facijalne pareze prodor „Vjetara hladnoće“ u oslabljene meridijane, što onemogućava dovoljan protok Qi energije i krvi do facijalnog živca te mišića lica koji bivaju oštećeni.  Oporavak može nastupiti spontano, ali u težim oštećenjima živca akupunktura je izuzetna pomoć. Uz terapiju akupunkturom, radi se i masaža cappingom, a po potrebi i grijanje lica TDP lampom.

Facijalna paraliza periferna je pareza facijalnog moždanog živca (nervus facialis) koja za posljedicu ima asimetričnost lica, nemogućnost zatvaranja očnog kapka, otežano gutanje sline i hrane i curenje iz usta te nemogućnost nabiranja čela. Lice gubi svoj izraz. Simptomatologija varira ovisno o zahvaćenoj grani živca. U nekim slučajevima javlja se nelagoda i bolnost u potiljku u području iza uha, dok u nekim slučajevima uopće nema nikakvih naznaka.

U zapadnoj medicini uzrok Bellove pareze je nepoznat, dok tradicionalna kineska medicina smatra uzrokom Facijalne pareze prodor „Vjetara hladnoće“ u oslabljene meridijane, što onemogućava dovoljan protok Qi energije i krvi do facijalnog živca te mišića lica koji bivaju oštećeni.

Oporavak može nastupiti spontano, ali u težim oštećenjima živca akupunktura je izuzetna pomoć. Uz terapiju akupunkturom, radi se i capping metoda, a po potrebi i grijanje lica TDP lampom.

Nakon pregleda oboljele strane lica te pulsne i jezične dijagnoze određuje se terapija za koju je izuzetno važno da je postupna, odnosno da se radi u nekoliko faza i „korak po korak“.

Prvo se radi na izbacivanju vjetra iz meridijana. Kada to postignemo, pristupamo „hranjenju“ meridijana dovodeći Qi i krv do živaca. Nakon što je živac „nahranjen“ akupunkturom, pristupa se sljedećoj fazi, a to je terapija elektroakupunkturom . Nježnom i odmjerenom elektrostimulacijom polako „dižemo lice“. Potrebno je izbjegavati bilo kakvu agresivnu stimulaciju da bi postigli najbolju moguću formu lica i izbjegli njegovu ukočenost. Zatim kao finalni postupak slijedi capping i eventualno grijanje lica TDP lampom.

Comments are closed