Herpes zoster

Herpes zoster

Herpes zoster Osip i bol određenog areala kože, najčešća je prezentacija herpes zostera, a uzročnik[…]

Herpes zoster

Osip i bol određenog areala kože, najčešća je prezentacija herpes zostera, a uzročnik je virus variccella zoster (VZV). Virus „tiho“ opstaje na stražnjim korijenima ganglija i obično ne stvara nikakve probleme. Njegova prisutnost u našem tijelu povezana je s preboljenjem  vodenih kozica. Njegovu aktivaciju, uz promjene na koži i vrlo česte komplikacije u vidu dugotrajne i jako neugodne prisutnosti boli (neuralgije) pogođenog živca, mogu izazivati stres, starija životna dob ili neka skrivena bolest.

Bolest traje nekih desetak dana, a u samom početku prati ju opća slabost, već spomenuti bolni osip, povišena tjelesna temperatura, te snažna neuralgična bol živca.

Tradicionalna kineska medicina uzroke pojave, koju zapadna medicina naziva herpes zoster, pronalazi u nedostatku ili slabosti „Wei Qi“ (obrambene energije tijela), zbog čega dolazi do prodora toksina koji napada tijelo i stvara vrućinu, vlagu-vrućinu, koja se širi iznutra na kožu. Kada je osoba emocionalno snažno opterećena dolazi do zastoja energije jetre, koja se često transferira zastojem energije u jetrenu vatru, koja oštećuje živac i probija se do kože stvarajući erupcije na površini. Često vlaga-vrućina iz slezene ili želuca može izazivati istu pojavu.

Terapija ovisi o fazi ili stupnju u kojem se bolest nalazi.

U ranoj fazi radi se o vrućini ili vatri. Cilj terapije je izbaciti vrućinu-vatru van iz meridijana.

U srednjoj fazi bolesti dolazi do zastoja Qi energije i krvi (plavičasto obojene, već otprije postojeće erupcije). Tretman se usmjerava na „pomicanje“ krvi akupunkturom i capping metodom.

U kasnoj fazi , kada bolest već duže traje bez terapije, dolazi do deficita krvi i osip je blijed te se tada pristupa tonifikaciji krvi.

U slučaju potrebe, uključuje se biljna medicina, ali akupunktura je najčešće dovoljna, osobito ako se terapija provede dovoljno rano.

U Kini se pacijent s Herpes Zosterom i od strane liječnika tzv. zapadne medicine odmah upućuje liječnicima tradicionalne kineske medicine, jer su rezultati pokazali da se ta bolest najkvalitetnije rješava navedenim metodama tradicionalne kineske medicine.

Comments are closed