Uloga želuca i želučanih oboljenja u perspektivi Tradicionalne kineske medicine

Želudac je Yang organ i u paru je sa slezenom, koja je Yin organ, a obuhvaća slezenu i gušteraću. Oba organa pripadaju elementu zemlje i zadaća im je stvarati  Gu Qi od hrane te s udahnutim zrakom sudjelovati u stvaranju Zhong Qia, koji omogućuje rad svih unutarnjih organa. Kineski lječnici tradicionalne medicine smatraju da je jaka energija želuca garancija uspješnosti liječenja bolesti.

Želudac i slezena su u suprotnosti jedan drugom/Yang Yin suprotnost. Tako su želučana oboljenja  najčešće ekscesna, a oboljenja slezene najčešće deficitna. Želudac je podložan suhoći, slezena ne voli vlagu, želudac ne voli vrućinu, slezena hladnoću. Želudac spušta Qi prema dolje (spušta hranu iz ždrijela i jednjaka, melje ju i prosljeđuje u dvanajstopalčano crijevo, slezana diže Qi prema gore (smjer srce i pluća).

Bolesna stanja želuca se dijele u nekoliko tipova, razičite simptomatologije i terapije.

  • napad hladnoće na želudac: nagla pojava boli, osjećaj hladnoće, povraćanje obilnog vodenkastog sadržaja, odbojnost prema hladnoći, prema hladnom piću, gubitak apetita.
  • želučana vatra: gorući osjećaj u epigastriju, otećeno, krvareće zubno meso, žeđ i žudnja za hladnim pićem, stalno prisutna glad, žgaravica , reflux, zatvor, zadah iz usta.
  • zastojni želudac: otežana evakuacije hrane iz želuca, osjećaj punoće u epigastriju, mučnina, smanjen apetit, napuhnutost, vjetrovi, podrigivanje kiselog sadržaja, nesanica.
  • deficit Qia želuca: gubitak apetita i osjeta okusa,slabost, umor već u jutro
  • deficit jYanga želuca: bol u epigastriju nakon kretanja crijeva(pražnjenje), povraćanje vodenog sadržaja, odbijanje hladnog pića i hrane, nema žeđi. osjećaj hladnoće, naročito ekstremiteta, umor.
  • deficit Yina želuca: apetit je reduciran, žeđ ne postoji, ako se pije, to je uvijek u malim kolićinama(srk), suha usta,suha stolica i mukla bol u epigastriju.Često se javlja kao posljedica dužeg trajanja hipertrofičnog gastritisa i pandan bi mu bio atrofični tip gastritisa. Može biti i genetski uvjetovan, javiti se uz autoimune procese. Čest je i u starijih osoba.

Na osnovi anamnestičkih podataka, nalaza pulsne i jezične dijagnoze te općeg aspekta pacijenta, određuje se kombinacija akupunkturnih točaka i /ili se savjetuje korištenje kineskih biljnih pripravaka.

Comments are closed