Tehnike liječenja akupunkturom i TKM

Tehnike liječenja akupunkturom i TKM

Tradicionalna kineska medicina (TCM) usmjerena je na prevenciju bolesti, održanje dobrog zdravlja i zadovoljstva. Utemeljena je na konceptu prisustva vitalne (životne) energije Qi koja prolazi našim tijelima – ona je nevidljiva snaga koja pokreće sve životne aktivnosti i ima dva pola : Yin i Yang. Kada je Qi u ravnoteži mi smo zdravi, a bolest je upravo poremećaj te ravnoteže.

Akupunktura
je njezina ključna metoda.

Akupunktura koristi metodu ubadanja igle u određene točke na tijelu. Time se stimuliraju određeni organi da bi stvarali vitalnu energiju Qi i potaknuli njezin protok kroz tijelo, osnažujući njegove fiziološke funkcije i potičući ga na prirodno ozdravljenje.
Iz perspektive Tradicionalne kineske medicine akupunktura je tehnika kojom se uspostavlja ravnoteža energetskih polova, odnosno životne energije Qi koja kola meridijanima. Ubodom igle na određeno mjesto na meridijanu djeluje se na njezino uravnoteženje.
Iz perspektive liječnika zapadnog kulturološkog konteksta je da se akupunkturom ili ubodom iglicama, stimuliraju živci, mišići i vezivno tkivo te ova stimulacija potiče aktivnost prirodnih tjelesnih mehanizama na borbu protiv boli i cirkulaciju.

Ukratko, akupunktura je gotovo bezbolna terapija jednokratnim, vrlo tankim sterilnim iglicama u trajanju od četrdeset do šezdeset minuta.

Učinci akupunkture
su: analgetski, sedacijski, protu upalni, protu alergijski i homeostatski, odnosnouspostavlja stabilnost i ravnotežu našeg unutarnjeg stanja bez obzira na vanjske promjene i utjecaje. Djeluje na poboljšanje imunološkog sustava i ubrzava mišićni (motorni) oporavak.

Pročitajte više o toj temi u našem blogu:

„O Akupunkturi“

„Akupunktura i živac Vagus“

„Uloga akupunkture u povećanju uspješnosti IVF postupka (postupak umjetne oplodnje)“

„Akupunktura i neplodnost“

Ostale tehnike tradicionalne kineske medicine koje se primjenjuju u centru su:

Elektroakupunktura je terapija koja se može raditi metodom primjene transkutnih elektroda, korištenjem pen sonde ili s iglicama povezanim na strujne kablove koje učinkovito tretiraju živce i okolna meka tkiva. Struja koju koristimo u takvoj terapiji je niskofrekventna biostimulacijska struja bioelektrostimulatora BIMED 999.

Moksibustija je terapija grijanja akupunkturnih točaka kod hladnih sindroma, upotrebom mokse dobivene procesuiranjem slatkog pelina.

Grijanje TDP lampom kod hladnih sindroma.

Cupping je terapija ventuzama (čašicama) u svrhu otklanjanja vlage, toksina ili stagnacije krvi. Pacijenti ju doživljavaju vrlo opuštajućom.

Gua Sha je masaža gua sha kamenom da bi se otklonila jaka stagnacija krvi i toksina koji nastaju kod upalnih stanja mišića i respiratornih organa.

Uz navedene tehnike, u slučaju potrebe, pacijent se savjetuje o upotrebi biljnih pripravaka kineske medicine.

Dodatne alternativne metode liječenja koje primjenjujemo su:

Aurikuloterapiju ili ušna akupunktura tehnika je novijeg datuma. Temelji se na teoriji da je uho samostalni sustav, te stimulacijom njegovih dijelova djelujemo na pojedine dijelove tijela.
Godine 1957. francuski neurolog dr. Paul Nogier predložio je standardizirani pristup te metode.
Aurikularna ili ušna dijagnostika temelji se na promjenama pojedinih fragmenata na uški (promjena boje, ljuštenje kože, povećana osjetljivost i bolnost dijela uške).
Ušna akupunktura se koristi za tretiranje: bolnih stanja, nesanica, stresnih stanja, alergija, ovisnost o pušenju, prekomjerne tjelesne težine i drugih stanja.
Može se primjenjivati kao zasebna terapija ili u kombinaciji s akupunkturom.