Migrena

Migrena akupunktura

Migrena

Migrena Tradicionalna kineska medicina ne izdvaja migrenu kao zasebnu bolest, već govori o glavobolji općenito,[…]

Migrena

Tradicionalna kineska medicina ne izdvaja migrenu kao zasebnu bolest, već govori o glavobolji općenito, razlikujući nekoliko tipova glavobolja s obzirom na stanja koja ju uzrokuju…..


Migrena pogađa više od jedne milijarde ljudi u svijetu i treća je najčešća bolest
na svijetu. Tri puta češće javlja se kod žena nego kod muškaraca, što se dovodi u vezu s utjecajem spolnih hormona i čestom pojavom migrene uz menstruaciju.

Migrenozni napad može biti izazvan emocionalnim ili fizičkim stresom, nekvalitetnim snom, konzumacijom začinjene hrane ili alkoholom, preskakanjem obroka te također može biti izazvan hormonalnim disbalansom (menstruacija, menopauza) ili korištenjem kontraceptiva. Ponekad migrena može biti i obiteljska, odnosno nasljedna pojavnost.

Simptomi migrene su oštra ili tupa glavobolja, koja je lokalizirana ili generalizirana, ponekad praćena mučninom, povraćanjem, pojačanom osjetljivošću na svjetlost, zvuk ili mirisni podražaj.

Širok spektar simptoma praćen je širenjem i jakom pulsacijom grana vanjske kariotidne arterije. Neurološka žarišna oboljenja mogu izazvati iste smetnje na granama unutarnje kariotidne arterije.
Simptomi migrenoznog tipa mogu biti isti i kod nekih neuroloških oboljenja pa je pri dijagnostičkom postupku poželjna i neurološka obrada.

U tradicionalnoj kineskoj medicini glava je mjesto gdje se sastaju Yang meridijani ruku i nogu, dok Qi te krv Zang organa*1 i krv Fu organa*2 teku prema glavi.

Tradicionalna kineska medicina ne izdvaja migrenu kao zasebnu bolest, već govori o glavobolji općenito, razlikujući nekoliko tipova glavobolja s obzirom na stanja koja ju uzrokuju:

  • glavobolja nastala djelovanjem vanjskog patogenog vjetra, koji ulazi u meridijane i njihove ogranke.
  • glavobolju nastalu zbog „otkidanja“ jetrenog Yanga i njegovog kretanja prema glavi.
  • glavobolja koja nastaje zbog deficita Qi, krvi ili Yina, uz stvaranje unutarnjeg vjetra
  • glavobolja nastala stvaranjem jetrene vatre nastale, zbog stagnacije Qi-a jetre, kojoj su podloga potisnute emocije.

Kronične glavobolje migrenoznog tipa imaju podlogu u unutarnjoj neravnoteži i mogu biti ekscesnog tipa (oštre u naravi) i deficitnog tipa (tupa, prolongirana, iscrpljujuća bol).

Migrena izazvana napadom „vanjskog vjetra“ je ekscesna, praćena oštrom boli, uz burne manifestacije, zbog naglog poremećaja Yanga i Qi-a glave i akutnog je tipa.

Organ koji je najčešće uključen  u glavobolju je kineska jetra. Jetreni Yang napada Qi i krv glave preko meridijana žučnog mjehura. Podloga „bijegu“ ili „otkidanju“ Yanga iz jetre je deficit jetrene krvi i/ili Yina jetre te deficit Yina bubrega.

Jetrena vatra, čiji uzrok leži u dugotrajnoj stagnaciji jetrenog Qi-a, još je jedan od uzroka glavobolje. Putem meridijana žučnog mjehura, dolazi do glave i uzrokuje oštru, probadajuću bol, najčešće lociranu temporalno (tok meridijana žučnog mjehura) i iznad očne jabučice.
Ponekad jetra, kao roditelj „prenese“ vatru do srca i tada srčana vatra izaziva bol na tjemenu glave.

Takva stagnirajuća energija jetre može napraviti „transverzalni“ proboj prema kineskoj slezeni (slezena i gušterača) pa disbalans može biti praćen i simptomima slezene, a to je prisutnost vlage i/ili sluzi u tijelu, koja  zatvara otvore za prolaz čistog Yanga prema glavi. Iako se radi o ekscesnoj situaciji , glavobolja će biti tupa, praćena osjećajem mutnoće i težine.

Migrenozna bol kojoj je podloga jaki deficit krvi i Yin jetre, može biti izazvana stvaranjem unutarnjeg vjetra, praćenog uz glavobolju i drugim simptomima, a to su vrtoglavica, šumovi u ušima, pojava trnaca u ekstremitetima pa čak i spazm pojedinih mišića.

Deficit Yin bubrega daje osjećaj da se bol javlja u dubini glave. Kolokvijalni opis takve boli bila bi rečenica koju često znamo izgovoriti ili čuti: „Boli me mozak.“

Dijagnoza se postavlja na temelju razgovora s pacijentom, opipavanjem pulsa i pregledom jezika. Na taj način se određuje se terapija, odnosno kombinacija akupunkturnih točaka na pojedinim meridijanima koje će se tretirati te prema potrebi i odabir kineskih biljnih pripravaka. Ovisno o tome jesu li neki od organa u „deficitu“ ili „suficitu“ primjenjuje se tonifikacija (dodavanje) ili disperzija (izbacivanje).

*1 Zang organi (puni, gusti, solidni) su jetra, srce (i perikard), slezena (i gušterača) te pluća i bubrezi. Svaki od njih pripadaju jednom od pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal ili voda. Funkcija im je proizvodnja i skladištenje Qi energije, krvi, tjelesnih tekućina i limfe. Lou kanalićima povezani su s Fu organima.
*2 Fu organi (šuplji) su: žučni mjehur, tanko i debelo crijevo, želudac, mokraćni mjehur te San Jiao (trodijelni grijač) koji nije fizički organ već kompleks funkcija. Glavna funkcija Fu organa je da primaju i drobe hranu, apsorbiraju hranjive sastojke i izbacuju otpad iz organizma. Svaki Fu organ sparen je sa pripadajućim mu Zang organom.

Comments are closed