Multipla Skleroza (Sclerosis Multiplex, MS)

akupunktura multipla skleroza

Multipla Skleroza (Sclerosis Multiplex, MS)

Multipla Skleroza (Sclerosis Multiplex, MS) Akupunktura i kineska biljna medicina veoma su korisne u olakšavanju[…]

Multipla Skleroza (Sclerosis Multiplex, MS)

Akupunktura i kineska biljna medicina veoma su korisne u olakšavanju brojnih tegoba te bolesti, kao što su : umor, anksioznost, napetost i bol mišića te slabost mišića uz gubitak ravnoteže.
U tradicionalnoj kineskoj medicini multipla skleroza spada u skupinu oboljenja „WEI“ sindroma ili Atrophy Syndrome.

Multipla Skleroza je kronična neurodegenerativna bolest središnjeg živčanog sustava koju karakterizira upala mijelinske ovojnice živaca i spada u skupinu demijelinizirajućih bolesti.
Najčešći simptomi bolesti su gubitak oštrine vida, nemogućnost kontrole ravnoteže, te gubitak kontrole stinktera.
Smatra se da je MS autoimuna bolest potaknuta utjecajem nekih čimbenika okoline te postojanjem genetske predispozicije.

Akupunktura i kineska biljna medicina veoma su korisne u olakšavanju brojnih tegoba te bolesti, kao što su : umor, anksioznost, napetost i bol mišića te slabost mišića uz gubitak ravnoteže.
U tradicionalnoj kineskoj medicini multipla skleroza spada u skupinu oboljenja „WEI“ sindroma ili Atrophy Syndrome. Tradicionalna kineska medicina smatra da su uzroci te bolesti u tako zvanoj invaziji vanjske vlage. Pri tome se misli na život u vlažnom prostoru, izlaganje vlažnom i maglovitom vremenu, nošenje vlažne odjeće, dok su primjerice žene osobito izložene vlazi tijekom menstruiranja i  poslije porođaja.
Početnu fazu bolesti karakteriziraju tipični znaci kao što su osjećaj težine nogu , napetosti eksteremiteta i osjećaj trnaca. Određene loše navike i ponašanja također su dio pojave koju tradicionalna kineska medicina vidi kao pretjerano izlaganje vlazi:

  • Loše prehrambene navike: konzumacija masne, pržene hrane ili previše hladnih napitaka i hrane, naročito zimi.
  • Konzumacija mlijeka i mliječnih prerađevina oštećuje kinesku slezenu (slezena i gušterača), koja onda stvara previše vlage u tijelu.
  • Pretjerana seksualna aktivnost, koja slabi kinesku jetru i kineski bubreg.
  • Šok, koji oslabljuje srčani Qi i slezenin Qi.

U početnoj fazi javlja se nakupljanje vlage u tijelu što rezultira osjećajem težine u ekstremitetima, trncima i napetošću mišića zbog oštećenja kineske slezene.
U kasnijoj fazi javlja se slabljenje kineske jetre i bubrega uz gubitak oštrine vida, vrtoglavice, slabljene motoričke funkcije ekstremiteta, gubitka senzornih osjećaja te problemi s mokrenjem.
Nadalje, iako se dijagnostički radi o stanju deficita pojedinih organa, počinje se razvijati „bježanje“ jetrenog Yanga i jetrenog „vjetra“, koji izazivaju pojavu spazma mišića te bol, nestabilnost i nemogućnost koordinacije pokreta.

Nakon pregleda koji uključuje anamnestičke podatke te pulsnu i jezičnu dijagnozu, postavljanje dijagnoze i terapije ide u dva smjera:

  • Dijagnoza: deficijencija kineske slezene (posljedica: prisutnost vlage i sluzi u tijelu)
    Terapija: eliminacija vlage i sluzi u tijelu.
  • Dijagnoza: deficijencija kineske jetre i bubrega ( posljedica: slabljenje vida , pojava vrtoglavice, nemogućnost kontrole uriniranja te jako slabljenje kontrole i koordinacije ekstremiteta).

Terapija: tonifikacija kineske jetre i bubrega te snaženje kineske slezene.

Comments are closed