Respiratorne infekcije – kako si pomoći u sezoni infekcija dišnog sustava?

Respiratorne infekcije

Respiratorne infekcije – kako si pomoći u sezoni infekcija dišnog sustava?

Respiratorne infekcije – kako si pomoći u sezoni infekcija dišnog sustava? Svojim plućima i slezeni[…]

Respiratorne infekcije – kako si pomoći u sezoni infekcija dišnog sustava?

Svojim plućima i slezeni možemo pomoći sami konzumiranjem dovoljne količine tekućine i tekuće hrane. Kineska slezena voli kuhanu hranu, ali poželjan je i umjeren unos svježeg voća i povrća, osobito korjenastog povrća osim krumpira…

Tradicionalna kineska medicina smatra da su pluća skladište sluzi i organ koji je zadužen za eliminaciju sluzi iz tijela. Drugi organ, usko povezan s organom pluća, takozvana je kineska slezena u čijem sastavu je i gušterača.

Kineska slezena „roditelj“ je organa pluća te ima ulogu imunološkog i metaboličkog organa. Snaga slezene određuje gustoću sluzi i sposobnost njezine eliminacije. Ako sluz nije pregusta, lako se izbacuje kroz pluća te se na taj način odstranjuju i štetni uzročnici iz dišnog puta.

Svojim plućima i slezeni možemo pomoći sami konzumiranjem dovoljne količine tekućine i tekuće hrane. Kineska slezena voli kuhanu hranu, ali poželjan je i umjeren unos svježeg voća i povrća, osobito korjenastog povrća osim krumpira. Pripravci korijena hrena, mrkve i celera uz dodatke svježeg lista kupusa ovlažit će sluznicu dišnog sustava i razrijediti zgusnutu sluz.

Tamnocrveno i  narančasto voće također pomaže, a izuzetno povoljno djeluje kora naranče, ali važno je da je to naranča iz ekološkog uzgoja.

Blagotvorno djelovanje imaju i biljni pripravci ili čajevi od metvice, đumbira i origana.

Sluznicu nosa možemo ovlažiti korištenjem difuzora, koji raspršuje kapljice vode i vlaži prostor u kojem boravite. Važno je održavanja sluznice nosa i mukozne membrane vlažnim, zbog njihove uloge prve prepreke infektima koji ulaze u naše tijelo.

Prakticirajte vježbe disanja jer na taj se način postiže izmjena plinova u plućima te dodano kod dubokog i opuštajućeg disanja u trajanju oko deset minuta, stimulira se nervus vagus koji pridonosi unutarnjem smirivanju i pravilnom radu unutarnjih organa.

Ono što je potrebno izbjegavati je: masnu, slatku i pretjerano slanu hranu jer ona zgušnjuje sluz.
Uglavnom se to odnosi na prženu hranu, masne sireve, tjesteninu od bijelog brašna, slastice te prerađena mesna jela koja su teško probavljiva.

Kod oboljenja dišnog sustava i njemu važnog probavnog sustava tradicionalna kineska medicina pomaže ozdravljenju koristeći akupunkturu i biljne preparate. Tretiranjem akupunkturnih točaka koje rijede sluz i koje djeluju protuupalno pomaže se održanju funkcije pluća i bržem ozdravljenju.

Akupunkturom se izuzetno uspješno mogu liječiti i stanja Post Covid simptoma. Terapija akupunkturom može ublažiti i skratiti period oporavka od perzistentnog kašlja, otežanog plitkog disanja, ubrzanog rada srca (tahikardije), umora, nesanice, zabrinutosti i emocionalne nestabilnosti.

Comments are closed