O Akupunkturi

O Akupunkturi

O Akupunkturi Energija je jedno, ali ima dva pola, Yin i Yang. Oni dopunjuju jedan[…]

O Akupunkturi

Energija je jedno, ali ima dva pola, Yin i Yang. Oni dopunjuju jedan drugoga i omogućuju, kada su u ravnoteži, postizanje sklada, odnosno homeostaze tijela. Homeostaza je stabilnost i ravnoteža našeg unutarnjeg stanja bezobzira na vanjske promjene i utjecaje…

Akupunktura je dio Tradicionalne kineske medicine, koja koristi metodu ubadanja iglom u određene točke na tijelu. Time se stimuliraju određeni organi kako bi stvarali vitalnu energiju ‘Qi’ i potaknuli protok te energije kroz tijelo, osnažujući njegove fiziološke funkcije. Tako se jača nevidljiva snaga koja pokreće sve životne aktivnosti.

Energija je jedno, ali ima dva pola, Yin i Yang. Oni dopunjuju jedan drugoga i omogućuju, kada su u ravnoteži, postizanje sklada, odnosno homeostaze tijela. Homeostaza je stabilnost i ravnoteža našeg unutarnjeg stanja bezobzira na vanjske promjene i utjecaje.

Uzajamno djelovanje Yina i Yanga je temelj kineske filozofije. To je trajna dinamika, konstantno stanje ritmičke tenzije i relaksacije u mikrokozmosu (ljudsko tijelo) i makrokozmosu (svemir). Gubitak vitalne energije Qi i poremećaj odnosa Yina i Yanga, dva pola te energije, vode u bolest.

Spoznaja o liječenju akupunkturom sačuvana je zahvaljujući pisanim tekstovima.
Autor najstarijeg kineskog medicinskog djela ” Nei Ying ” je Huang Ti ili Žuti car (2008. g. pr.n.e.) Sastoji se od dva dijela: Jednostavna pitanja” (principi opće medicine) i “Magična vrata” (opis različitih terapijskih metoda – liječenje biljkama, akupunkturom, energijom).

Prva saznanja o akupunkturi u Europu donose misionari, krajem 16. stoljeću francuski diplomat u Kini, George Soulie de Morant, u potpunosti upoznaje Europu s dobrobitima liječenja akupunkturom, a 1928. godine objavljuje “Kratki prikaz prave kineske akupunkture”.

Zahvaljujući Soulie de Morantu znanje o akupunkturi proširio se svijetom i 1979. godine Svjetska zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu kao metodu liječenja.

Akupunktura ima analgetski učinak, koji se postiže podizanjem praga za bol putem “zatvaranja vrata” za prijenos bolnog podražaja u središnji živčani sustav i oslobađanjem endorfina koji se vežu na opijatne receptore u mozgu i tako stvaraju analgetski učinak.

Također ima sedacijski učinak, koji se postiže alfa i teta moždanim valovima te homeostatski učinak, koji se postiže balansiranjem simpatičkog i parasimpatičkog autonomnog živčanog sustava, stimulacijom desetog moždanog živca – vagusa.

Akupunktura djeluje protu upalno i protu alergijski uslijed izlučivanja eikozanoida te poboljšava imunološki sustav uslijed povećanja bijele krvne loze, protutijela i gama globulina te jačanje energije pluća i crijeva. Također ubrzava mišićni (motorni) oporavak kod paraliza pojedinih dijelova tijela.

Comments are closed